Ik heb jullie al eerder verteld over het prachtige Egremni beach.
Inmiddels is dit strand niet meer wat het is geweest, beter gezegd er is geen strand meer.
Drie maand nadat wij hier op onze strandstoeltjes zaten met een soda en een mythos in de hand heeft een aardbeving het strand weggevaagd.

Het strand was een van de mooiste stranden van Lefkas, maar de weg hiernaar toe heeft er bij mij voor gezorgd dat ik nooit meer in een schakelauto in het buitenland stap.

 

__________________________________________________________________________________________________

Eindelijk zijn we aangekomen in het prachtige Lefkas.
Lefkas is groen en erg heuvelachtig. Dat heuvelachtige mag zeker niet onderschat worden. Je krijgt hier te maken met vele haarspeldbochten en steile heuvels.
In Nederland scheuren mijn vriend en ik van hot naar her in onze schakelbakkies.
Het huren van een schakelauto leek ons dan ook geen probleem in Lefkas.
Samen bekeken we de auto lijst die we van Sunweb hadden ontvangen.
Er stonden diverse modellen op a-klasses b-klasses en c-klasses.
de klasses waren van licht naar zwaar en het leek ons verstandig om in iedergeval met deze heuvels een b-type te huren. Ik nam contact op met de reisleider van Sunweb en vroeg of ik één van de auto’s voor een 3 dagen kon huren. Het huren van een auto een auto was geen probleem, echter beschikte de autoverhuurder niet meer over b-type auto’s. Deze waren de hele week al gereserveerd door onze medevakantiegangers.
Ik vroeg aan de reisleider van Sunweb of een a-type wel voldoende zou zijn om de heuvels op te komen. Ze gaf mij aan dat dit geen enkel probleem is.
Vol vertrouwen huurde ik een a-type auto.

De volgende dag stond ons wagentje voor het hotel en konden we het eiland per auto verkennen. Een van onze vaste vakantie rituelen is om op de kaart diverse bezienswaardigheden aan te strepen en per dag één van deze bezienswaardigheden een bezoek te brengen. Het eerste op mijn lijstje stond Egremni beach.
Er waren diverse folders, waarin dit strand wordt genoemd en aanbevolen.
het strand zou spierwit zijn en het water kristal helder met vaak vele golven.
Ik wilde dit natuurlijk met eigen ogen zien en we besloten
om af te reizen naar Egremni beach.

De eerste stukken met de auto ging prima en we reden door de hoofstad van Lefkas.
ondertussen passeerden we de prachtige groene heuvels en ik keek mijn ogen uit.
Eenmaal over de eerste grote heuvel begonnen de haarspeldbochten.
Ik ben niet snel angstig, maar hier kreeg ik het wel een beetje benauwd van.
De bochten waren echt krap en je moest toch wel een aardig staaltje schakelwerk verrichten om goed door de bocht te komen. Mijn vriend en ik moesten lachen van de spanning. Het gaf een soort van adrenaline stoot elke keer dat we weer door een van de bochten suisden. Nadat we onze eerste portie adrenaline hadden gehad, kwamen we aan bij het bordje Egremni beach.

Vanaf dit punt werd het nog heuveliger dan daarvoor en we reden op een weggetje waar op sommige punten je geen tegenligger kon passeren. Gelukkig zaten we de heenreis aan de gesloten kant en niet aan de kant waar je 150 meter naar beneden keek recht op de zee. We passeerden langzaam alle bordjes die naar Egremni beach verwezen, om vervolgens aan te komen bij de eerste  parkeerplaats. Het was vanaf deze parkeerplaats nog een heel eind naar beneden lopen en in een tempratuur van 38 graden leek mij dit niet echt een fijn idee. Ik zei tegen mijn vriend dat we wel verder naar beneden konden afdalen. Als ik van te voren had geweten wat ons daar stond te wachten had ik dit zeker niet voorgesteld. Mijn vriend te goede trouw daalde verder en verder af met de auto. De wegen werden steeds smaller en aan de zijkant zagen we auto’s staan die een kei achter de achterband hadden liggen. De kei was als het ware een natuurlijke handrem en ik vond het echt heel vreemd om te zien dat de Grieken op deze manier hun auto’s parkeerden. We gingen vanaf dit punt nog een klein stukje naar beneden. Net voordat we de volgende parkeerplaats naderde bevonden we ons in een haarspeld bocht die zo krap was dat je er nauwelijks met de auto doorheen kon komen. In Nederland zijn we dit niet gewend en we bevonden ons al snel in de situatie dat we de bocht te ruim hadden genomen en met onze auto 20 cm voor de afgrond zaten van circa 100 meter hoog.

Ik werd steeds angstiger bij het idee dat we met de auto schuin op een heuvel stonden met de voorkant naar de afgrond gericht. Elke keer dat mijn vriend de koppeling intrapte en de rem los liet en naar achteren probeerde te rijden, schoten we verder naar voren. Mijn vriend en ik waren dit niet gewend en gaven natuurlijk te weinig gas om uiteindelijk in de achteruit te komen. Daarnaast was hielp de a-type auto ook niet echt bij aan de situatie. Stukje bij stukje schoten we steeds meer de diepte in. Mijn benen trilden en ik begon te huilen. Ik stapte uit de auto en schreeuwde tegen mijn vriend “man laat die auto het ravijn in pleuren kan mij dat wat schelen, liever die auto dan dat wij er achteraan gaan”. Mijn vriend gaf niet op en probeerde nog een keer om de auto achteruit te krijgen, maar dit lukte niet. Ik bedacht me geen moment en schreeuwde tegen een Griekse man “can you please help us!”. De man schopte kwam op zijn badslippers aangerend, schopte ze uit en nam plaats in de auto. Hij trapte het gas hard in en schoot zo in de achteruit. Gelukkig zijn de Grieken gewend aan dit soort situaties en weten zij zich prima te manoeuvreren met een schakelauto. Mijn vriend en ik daarin tegen zijn dit soort situaties niet gewend en begeven ons
daardoor in gevaarlijke situaties.

Achteraf konden we er enorm om lachen. Ik die in paniek uit de auto stapte, mijn vriend die steeds angstiger uit keek en onze badslippers man die ons vast gedacht moet hebben “wat een domme toeristen”.  Tegenwoordig huur ik een automaat en dit scheelt mij en mijn vriend veel stress en schone ondergoed.

 

10393803_911666752204772_6198144262077438713_n

 

11698511_911666798871434_2247994626801930945_n

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s